ציצית היא חלק בלתי נפרד מהעולם היהודי, ולמעשה מדובר באחת המצוות החשובות והמרכזיות ביותר.
מצוות ציצית תכלת מסמלת בין היתר על בידול של עם ישראל משאר העמים, וכמובן גם על החיבור העמוק והרוחני שבין אדם לבין מסירותו לה'.
במאמר הבא, נסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על הלכות ציצית תכלת וחידושה המודרני בימינו.
התכלת - קצת רקע
בעוד כי לאורך השנים יותר ויותר אנשים, ביניהם גם שומרי מסורת אימצו ציצית שכולה לבנה בעיקר בגלל קושי להפיק את צבע התכלת המקורי - חשוב להדגיש כי המצווה תלויה בתכלת, ולמעשה מדובר בחלק נפרד ממני.
כולנו מכירים את הפסוק המקורי - "דבר אל בני ישראל ואמרת אלהם ועשו להם ציצית על כנפי בגדיהם לדרתם ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת". מעבר לכך, התכלת מופיעה גם בין לפרוכות ולגוף המשכן, ובין לבגדי הכהונה.
ממה התכלת מופקת?
נאמר במסגרת התוספתא (מנחות פרק ט') - "תכלת אין כשרה אלא מן החלזון, הביא שלא מן החלזון פסולה". הגמרא אף אומרת כי קיים צבע הדומה לתכלת ("קלא אילן), אם כי חשוב להדגיש שצבע זה פסול לציצית, למרות שהוא דומה מאוד לתכלת, ולמעשה רוב האנשים כמעט ולא יצליחו להבדל ביניהם על בסיס מראית עין.
במילים אחרות - לא כל פתיל תכלת הוא בהכרח כשר להכנת ציצית תכלת, אלא התכלת אמורה להיות מופקת בצורה מקורית - וזאת ניתן לעשות רק על ידי חילזון.
מתי התכלת הופסקה?
לא ידוע בדיוק מתי, אך לפי הערכות לפני סביב 1,300 שנה נפסקה התכלת מישראל. אנחנו יודעים בבירור כי לכל אורך תקופת הגמרא עדיין הייתה תכלת, וכן גם כי לקראת סוף תקופת הגאונים לא הייתה להם תכלת, וזאת על בסיס אמירות שונות.
באשר לסיבות מאחרוי הפסקת ייצור התכלת, גם כאן יש לא מעט השערות, אם כי הסיבה העיקרית המוסכמת על כולם היא בעיקר בעקבות קושי להפיק את הצבע המקורי, שבעיקר הגיע בעקבות קושי לזהות את החילזון.
לאורך השנים, המידע אודות תהליך הייצור והחילזון הספציפי ממנו הפיקו את הצבע אבד, בין היתר בעקבות מלחמות הכיבוש הערבי בשנת 638, במהלכן האזורים בהם היה נהוג לצוד את החילזון ולהפיק את התכלת נכבשו ונהרסו לחלוטין.
ארגמון קהה קוצים - החידוש המודרני של התכלת המקורית
ד"ר ישראל זיידרמן, והרב אליהו טבגר זיהו את חילזון התכלת בתור חילזון מסוג ארגמון קהה קוצים, ולימים התגלית הזו גרמה להקמתה של עמותת פתיל תכלת.
מדובר בעצם בחילזון ימי מוארך, עם קוצים קהים בתוך הקונכייה שלו. יש לציין כי לא מדובר בדיוק בחידוש שכן, מין החילזון מופיע בכתבי אחד מגדולי ישראל - האדמו"ר מראדזין.
בספרו "מקור חיים" אשר עוסק באורח חיים, נכתב כי צבע התכלת מופק מ"פורפר", שזהו למעשה שמו היווני של הארגמון.
כמה מילים לסיכום ציצית תכלת
אין ספק כי הלכות ציצית זהו נושא חשוב במיוחד, ולכן החלטנו להסביר לכם על כך ועל מצוות ציצית תכלת לאורך כתבה זו. בזכות עמותת פתיל תכלת, היום ניתן לעקוב אחר המצווה במלואה, וכל אחד יכול להתפלל עם ציצית פתיל תכלת מקורי איכותית.